onsdag 8 augusti 2007

Fildelarens egen version ang. åtalet i Linköping

Hej alla svenskar, eller fildelande bröder och systrar oavsett omfattning!


Jag har tagit beslut om att skriva mina personliga tankar angående dagens måttligt uppmärksammade fildelningsåtal, gällande mig själv. Det här får fungera som en plats för samlat material från mig själv istället för att säga min mening till flertalet medier.


Så var det dags, närmare ett och ett halvt år senare.. Jag sitter i skrivande stund och försöker smälta alla dagens nyheter angående åtalet mot mig för fildelning över direct connect. Kan ni tänka er att jag precis som ni fick nys om detta på nyhetssiterna, efter en hint från en bekant över MSN? Så här har det nog sett ut hela tiden, eftersom det inte är första gången jag hamnat i media (på nätet) angående det här. Även då fick jag ta del av material jag inte själv blivit informerad om. Det borde inte vara så svårt att ringa upp mig och meddela vad som är aktuellt, innan det hamnar i media.


Vad som delvis framgår och kommer framgå kommer förmodligen till en viss grad kännas som hämtat ur luften, det kan bero på att de förhör jag deltagit i har varit utspridda över flermånadersperioder. Seriöst, hur ska man kunna hålla alla detaljer i minnet över vad som sagts ett halvår eller ett år tidigare?


Uppenbarligen är det här något man givetvis känner ånger för, det tror jag skulle stämma in på de flesta, medans omgivningen, vardagen, verkligheten tuffar på som vanligt och där fildelningen, eller nedladdningen går i full takt. Jag är helt övertygad om att det kommer se exakt likadant ut efter det att min dom har fallit. Med detta vill jag påpeka, som så många andra gjort innan mig, att fildelningen inte går att stoppa genom att ge sig på oss vanliga “Svenssons” som sitter med sin dator för skojs skull.


Något som media missat och garanterat inte heller fått information om är att jag oavsett mängden film/musik också har en hel del köpt media i min ägo. Nu hör väl detta kanske inte till åtalet som sådant men som notis för er vanliga dödliga där ute, som förmodligen inte är helt olik mig själv.


För övrigt kan jag tillägga att det känns helt sanslöst att det går åt (om jag minns korrekt, 5-6 poliser) som klampar in klockan 7 på morgonen, i ens sovrum i sovande stund! Det mer otroligt kränkande i det läget är att varken jag eller min flickvän fick klä på oss i fred, precis som om man skulle begått mord eller nåt! Måste jag tillägga att jag blev visiterad också?


Angående medias uppgifter om antalet filer så kanske man ska ta det med en nypa salt. Det framgår ju ingenting om att det kan handla om material som tagits ner för privat bruk innan juli 2005 då det blev en lagändring för detta.


Det känns förjävligt att jag ska agera försöksråtta när det gäller något som var och varannan svensk håller på med när de har valt att väcka åtal för varenda fil som hittats oavsett om dessa varit utdelade eller inte!


Jag får återkomma när det ploppar upp några mer tankar kring allt det här.

28 kommentarer:

Anonym sa...

Det är för jävligt att man väljer ut en person som man sabbar livet för, när det är en miljon till i Sverige som håller på med samma sak. Du används just nu av mediaindustrin i syfte att skrämma befolkningen. Man skiter fullkomligt i dig personligen, eller vad du har gjort. Allt handlar om att skrämma allmänheten och att visa upp makt. Tyvärr drabbas du och jag lider med dig. Detta stör mig otroligt.

Jag vet inte om det hjälper, men i ditt läge skulle jag söka hjälp och stöd i de forum som finns på t ex. Piratbyrån, Pirate Bay och Piratpartiets hemsidor. En del användare i dessa forum är dessutom juridiskt kunniga.

Anonym sa...

Bra skrivet. Stå på dig! Bor också i Lkpg, är i din ålder och är också för fri fildelning till skillnad från grottmänniskorna som inte förstår sig på tekniken.
Om du nu skulle bli fälld, sätt upp en donationssida här, jag är övertygad om att många skulle visa solidaritet och skänka en slant. Jag skulle.

Anonym sa...

Jag har också vid ett tillfälle varit på fel sida om lagen, som det sägs, även om jag själv kände och fortfarande anser att jag är oskyldig. Vid tillfället var jag 18 nyss fyllda, jag fick ett brev från polisen om att infinna mig på polisstationen, utan information om vad saken gällde. När jag ringde upp polismannen som skickat kallelsen vägrade han prata med mig, utan krävde att få prata med mina föräldrar, trots att jag påminde honom om att jag var myndig flera gånger. När jag sedan ville förbereda mitt försvar fick jag ut "bevisfilmen" på ett litet digitalband som tydligen bara kunde spelas i en produktionsstudio, och när jag poängterade det fick jag veta att det var mitt eget fel att jag inte hade en sådan hemma. (Lyckligtvis fick jag hjälp av en vänlig lärare på Ljunkan med detta.)

Ville mest säga att jag kan tänka mig hur det känns, även om de varit mycket djävligare mot dig och du desstuom haft mediasituationen.

Som du skrev är det sjukt att ingen lagt märke till de saker som du faktiskt har köpt och betalat för. Som om du skulle haft råd att köpa 27000 låtar på Itunes - man betalar för det man har råd med och resten tankar man hem ändå. Ifpi har inte förlorat ett djävla öre. Det är vansinne att det ses som ett brott.

Jag kan dock inte tänka mig att du kan få mer än böter för det här, även om det skulle kunna bli saftiga böter. Men du kan nog definitivt få hjälp att betala böterna från någon piratorganisation eller piratfond. (Jag vill minnas att Relakks hjälpte till med böter till nån kille som inte var medlem.) Och jag tror att många kan tänka sig skjuta till nån hundralapp. Glöm inte att du har stöd och solidaritet från oss andra. Oroa dig inte för mycket, stå på dig och kom ihåg att du inte har gjort något fel.

Anonym sa...

Se till att jaga på din advokat så att han skaffar fram tekniska experter som kan intyga att det inte alls är självklart att det är så som åklagaren och bolagsmaffian påstår. Det kan alltid finnas alternativa tekniska förklaringar, nån kan ha hackat sig in i din maskin och använt den för datalagring, kört via din trådlösa router, etc. Och kolla som sagt piratbyråns forum, där finns många strategier för hur man skulle kunna lägga upp sitt försvar, hållbara eller inte...

Och till alla som inte fått påhälsning: 1. TrueCrypt 2. Wireless router, 3. Neka, neka, neka...

Anonym sa...

Håller med anonym, bra initiativ med bloggen och bra skrivet! Jag ska sprida länken till din blogg och själv följa upp den.

Låter helt sjukt att det klampade in en handfull poliser i ottan sådär... vad skulle du göra liksom, ta datorn under armen och springa iväg?

Jag hoppas någon snart inser att t.ex. rattfyllerister gör lite smått mer skada än fildelare.

Anonym sa...

Jag skulle donera en peng jag med. Frmodligen ingen stor summa men ett par tjugolappar.

I övrigt har kommentarerna sagt det jag skulle säga, ingen idé att upprepa sej mer än på det att jag uppriktigt sagt lider med dej.

Lycka till.

Anonym sa...

När får du veta domen?

Patrik sa...

Jag skulle lätt kunna tänka mig att donera lite pengar. Det behövs mer solidaritet bland vanliga människor.

Jag tycker att det är helt sjukt vilket behandlande du har fått av svenska polisen. Man tycker ju att dom små grisarna borde vara ute och haffa våldtäktsmän, pedofiler, mördare och andra kriminella, men tydligen inte...

Sverige är ett skämt, och ett dåligt sådant.

Anonym sa...

Har aldrigt använt DC, bara torrentklienter. Någon skillnad i upptäckningsrisk?

Anonym sa...

Jag vill ge pengar för att stödja dig! Du slåss mot ett gäng neandertalare och behöver bara stöd, stöd, stöd! Inrätt en betalningsfunktion eller skriv ner ditt bankkontonummer.

Anonym sa...

V'ldigt tr'kig historia det h'r! Kan t'nka mig att det m'ste k'nnas tungt.

Se till att fa upp ett kontonummer sa ska jag skicka dig tusen spann! Kunde lika garna varit jag sjalv i din situtation just nu!

Anonym sa...

www.tbg.nu
Kunnigt datafolk där.

Kan nog tänkas att de kan vända uppochner på en hel del påhitt jag kan tänka mig att apb antagit som fakta ur sin egen synvinkel.

Anonym sa...

Hallå, det är klart att du måste visiteras! Du kunde ju inneha ett usb-minne maskerat som en kniv, eller något.

Anonym sa...

jag kan skänka 100k till dig har hur mycket pengar som helst

Anonym sa...

Jag håller med alla här. Jag kommer med från Lkpg. Lägg upp en donationssida, tror många skulle donera en slant. Jag skulle göra det! Hoppas det går bra för dej.

jimu sa...

Jag kan definitivt tänka mig att donera en hundring eller två. Detta skulle kunna vart mig. Vi får hålla ihop!

Anonym sa...

Jag kan också bara instämma i donationsgrejan. Skulle gladeligen skänka en slant. Hoppas innerligt att detta fall får tillräckligt med mediaexponering för att du ska slippa fängelsestraff... Kan bara tänka mig vilket liv det skulle bli på fildelarfolket om så blev fallet. // Norrköping

mk ED sa...

ja detta fall är helt jävla snett vi får hoppas att dom inser att dom är helt fel ute när dom slår på oss "svensson" lider med dej ///mk ED

Anonym sa...

Ett kortfattat svar angående frågan om DC och bittorrent..

Kruxet med bittorrent är att man sällan laddar upp hela filmen/spelet/albumet till en och samma person, eftersom det allra oftast är flera som laddar upp till varandra samtidigt. Om apb gick med där och tankade skulle därmed få några fragment lite här och var från just dig och resten från andra användare.

På dc är det enkelt för apb att gå in och dra ner vad de vill från just dig. Därmed har de svart på vitt vad just du delar ut.

sunurb01 sa...

Hej !

Hoppas det fixar sig i slutändan. Jag har lagt in detta blogg-inlägg i sju st svenska digg-kloner enligt länkar nedan. Det är inte så många användare än, men om du gör reklam för detta i din blogg så kanske denna nyhet får många röster. Här kommer länkarna:

digga.se
sovrat.se
farskpressad.se
vigillar.se
hajpa.se
hypa.se
bloggping.se

För att kolla alla mina nyheter på digg-kloner kan man gå till:
Urban s blogg hos Piratpartiet

Jag har även gjort en blogg-ping på detta inlägg på http://www.twingly.se

Jkasse sa...

Polisen visitera han för att man vet aldrig om han har ett usb minne i fickan....

Anonym sa...

Tradigt att sveriges polis har så jävla "lite" att göra, jag menar det går pedofiler/våldtäksmän fria men ändå väljer dom att ge sig på dig, man kanske skulle använda statens cash till något viktigare än ta fast folk som tankar hem saker, var och varannan person gör juh för fasiken det.
Nej för fasiken fildelare ska ha grova böter och fängelsestraff medans pedofiler, våldtäksmän etc får gå fria.
Fy fan för Sverige rikes lagar, och poliser.
Dock kan din flickvän anmäla dom för kränkning.

Lycka till!

Anonym sa...

Hoppas verkligen inte du får fängelse eller böter. Får väl bara hoppas att de inte är så dumma (åklagaren/domaren) att de dömer dig för att ha delat ut 23000 låtar då flera kan ha varit utdelade långt innan 2005.

Vad jag faktiskt inte heller förstår är hur staten daltar med APB, de fick nyligen igenom (vad jag förstått) rätten att göra husrannsakan/söka igenom privatpersoners datorer utan att först gå till åklagare.

Och som någon säger, kunde det inte räckt med 2 poliser, så kunde de andra 4 vart iväg och haffat RIKTIGA bovar..

Sverige är korrupt, rättsystemet har IMO krashcat för länge sedan.

Länge leve fildelare

Anonym sa...

jeg er glad det ikke er kommet så langt i norge ennu, men man skal aldri være for sikker. Som det hendte deg så kan det skje hos meg...vel den dag den sorg. Inntil da får du ha lykke til.

Lillebror Norge

Anonym sa...

Tycker synd om dig att du åker på en grej som är som vardagsmat idag.Sen kan man fråga sig vad atp sharade eftersom man måste juh shara för att få vara inne i hubbar.Så det är en uppmaning från deras sida att tanka.Lika illa som att poliser inte får låtsas att dom säljer knark....(Enda gången jag tycker det är stöld är då det kommit ut en kopia av film som inte är släppt vara sig på dvd eller haft premiär på bio då har den försvunnit efter redigering på filmbolaget det är lite illa tycker jag iallafall)

Anonym sa...

Jag lider med dig. Om de nånsin skulle haft en chans att stoppa fildelningen, så skulle de agerat när fildelningen var ett nytt fenomen, innan det fått fäste.
Nu kommer de aldrig kunna stoppa det.

Synd att de använder dig till att försöka statuera exempel när det enda de egentligen gör, är att visa sin egen svaghet, eftersom de agerar helt fel.

Jag håller tummarna för dig, och om du skulle sätta upp en donationssida så tänker jag donera!!

Anonym sa...

En lite fråga ang då poliserna kom in bröt dom upp ytterdörren ?? eller hur kom dom in??

Anonym sa...

Låssmed?